A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
kella 970×550
Lufi 970*250
Lufi 300*300

EGY ELNÖK ASZTALÁNÁL

Lake11_Tavasz_Banner_Kampany_300x250_TELEX

A beszélgetés a San Diego Chargers honlapján olvasható az elnökkel, aki szerint nem a pereskedés jelenti a megoldást a Kollektív Munkaszerzõdés körül kialakult helyzetre, hanem a mediáció, azaz a további tárgyalás közvetítõi segítséggel.

Jelenleg a csalódottság tûnik a legjobb szónak, ha le akarjuk írni, amit az emberek éreznek az NFL iránt.
Rendkívül kiábrándító helyzet. A Játékosok Szövetsége úgy döntött, nem vesz részt a tárgyalásokban, felállt az asztaltól, és véleményünk szerint egy tisztességes ajánlatot hagytak ott. Ez kényszerítette arra a ligát, hogy olyan lépéseket tegyen (lockout), amit el akartunk kerülni. A megegyezés tetõ alá hozásának leggyorsabb módja a mediáció, nem a pereskedés. A perekben az ügyvédek az egyedüli nyertesek. A rajongók, a játékosok és a csapatok a vesztesek.

Miért fontos, hogy új megegyezés szülessen?
Az utóbbi 10 évben a sportok, és legfõképp az NFL pénzügyi helyzete jelentõs változáson ment keresztül. Esetünkben a kiadások nagyobb mértékben növekednek, mint a bevételek. A régi munkaszerzõdés nem alkalmazható sikeres üzleti modellben. Ahhoz, hogy az üzlet növekedjen, a játékosainknak csatlakozniuk kell, és be kell fektetniük ebbe a növekedésbe. Ha a helyzet nem változik, azt jelenti, hogy a visszavonult játékosok helyzetén nem tudunk javítani, nem történnek változások az újoncok fizetésével kapcsolatban, nem tudjuk fejleszteni az NFL doppingprogramját, és kis hajlandóság fog arra mutatkozni, hogy új stadionokba, és más fejlesztésekbe fektessük a pénzt, amelyek a rajongók, és az egész játék érdekeit szolgálja.

Mik a legnagyobb gondok, amely útját állják az új szerzõdésnek?
Elõször is, a Szövetségnek vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz és a mediációhoz. Ez az egyetlen módja az új egyezség kidolgozásának. Amint visszaülünk az asztalhoz, azonnal foglakozhatunk a kulcsfontosságú kérdésekkel, amik közül a fizetési sapkát emelném ki.

Azt olvastuk, hogy Ön „megdöbbent” azon, hogy a Szövetség nem fogadta el a liga legutóbbi ajánlatát. Miért?
Egyszerûen fogalmazva, azt ajánlottuk a Szövetségnek, hogy a játékosok kompenzációját tekintve felezzük meg a különbséget. Az ajánlat újraosztotta a pénzt az elsõkörös újoncok, a veteránok, és a visszavonult játékosok között. Új szabályokat érvényesített volna a játékosok egészségével és biztonságával kapcsolatban, és egy új alapot hozott volna létre a visszavonult játékosok számára, amelybe az elkövetkezõ két évben a tulajdonosok 82 millió dollárt fizettek volna be. Amikor a Szövetség ezt úgy utasította vissza, hogy a további tárgyalások lehetõségét is kizárta, megerõsítette bennem azt az érzést, hogy sosem akarták, hogy megszülessen az új szerzõdés, a pereskedés volt a céljuk.

Mi történt a 18 meccsbõl álló alapszakasszal?
Még mindig jó ötletnek tartjuk, de azt javasoltuk, a következõ két szezont még a 16-4-es formátumban (16 alapszakasz-meccs és 4 elõszezon-meccs) rendezzük meg, és csak akkor váltsunk át a 18-2-es formátumra, ha a liga és a Szövetség is beleegyezik.

Mit szól ahhoz, hogy a Játékosok Szövetsége többé már nem képviseli a játékosokat?
Jelenleg nagyon úgy tûnik, hogy végig ezt akarták. Benyújtottunk egy petíciót a Nemzeti Munkaügyi Bizottsághoz, amiben azt kértük tõlük, szólítsák fel a Játékosok Szövetségét, hogy szövetséghez méltó módon viselkedjenek, és a szövetségi törvényben megfogalmazottak szerint jóhiszemûen tárgyaljanak. Így lehet tetõ alá hozni a szerzõdést. Egyszer már megtették ezt (a decertifikációt), majd újra visszatértek. Egyszerûen csak nem gondoljuk úgy, hogy ez egy törvényes tárgyalási taktika, és úgy gondoljuk, a NMB a javunkra fog dönteni.

Miért nem mutatta meg az NFL a könyvelését?
Megmutattuk. Felajánlottuk a Szövetségnek, hogy a ligával és a csapatokkal kapcsolatos információkat osztunk meg, amit egy közösen kiválasztott harmadik fél, egy számvizsgáló ellenõrizne. Olyan információkat ajánlottunk fel, amit a csapatok nem is láthatnak. De a Szövetség visszautasította. Azt mondták, nem elég. Nem tudom, hogyan tudják ezt kijelenteni anélkül, hogy nem néztek volna bele a felajánlott információkba. Olyan pénzügyi adatokat ajánlottunk fel, amelyek jóval meghaladják azt a mértéket, amit a szövetségi törvény megkövetel. A Szövetségnek tehát rendelkezésére állt volna az az infó, amire szükségük van. De továbbra is követelik, amivel az a céljuk, hogy rossz fényt vessenek a csapatokra.

Mi fog történni ezután?
Bárcsak tudnám. Most, hogy perre vitték a dolgot, minden a jogászok kezében van.

Ön mire számít, mikor köttetik meg az új Munkaszerzõdés?
Ismétlem magam, bárcsak tudnám. Nyilván, minél több idõ telik el szerzõdés nélkül, annál nehezebben viselik a rajongók, és annál többe kerül a csapatok és a játékosok számára. A perrel a Szövetség tovább késlelteti a folyamatot.

Ez a helyzet hogyan befolyásolja a drafttal kapcsolatos terveket?
A draftra való felkészülés a szokásos kerékvágásban zajlik. A draftra a korábbi tervek szerint, április 28-30 között kerül sor. Az elsõ három körben mi ötször választhatunk, és készen állunk majd arra, hogy a lehetõ legjobban kihasználjuk ezt a lehetõséget.

Mivel foglalkoznak az edzõk jelenleg?
Az edzõink a szezonra készülnek, elkészítik az új playbookokat, értékelik a csapatot, és a potenciális újoncokat. Minden a megszokottak szerint halad.

Mit gondol, nem rontja meg ez az egész a játékosok és a csapat közti kapcsolatot?
Egyáltalán nem. Nem érzek indulatot a játékosaink iránt. Úgy gondolom, a Szövetséget a jogászok mozgatják, a játékosok pedig ennek a közepében ragadtak. Úgy gondolom, õk játszani akarnak. Amikor ennek az ügynek vége lesz, ha jól ismerem a játékosainkat, csúcsformában lesznek, készen állnak majd a munkára, és még eltökéltebbek lesznek, hogy megnyerjék a bajnokságot.

Egy új Munkaszerzõdés mennyiben segítené a Chargerst abban, hogy új stadiont építsenek San Diegóban?
A liga céljai között az egyik legnagyobb, hogy az új szerzõdés által gyarapodjon a sportág, ebben pedig nagy szerepük lesz a jövõben épülõ stadionoknak. Fontos elem lenne egy új program, amely keretében a liga kölcsönöket tudna biztosítani a csapatok és közösségek számára, amelybõl új létesítmények épülnének. San Diegónak ebben nagy érdekeltsége van.

Mit üzen a Chargers-rajongóknak?
Jelenleg a türelmüket szeretném kérni. Ez egy folyamat, és remélhetõleg nem húzódik el túlságosan. Elkötelezettek vagyunk egy tisztességes egyezség mellett, amely mindenkinek megfelel. Úgy gondolom, a legutóbbi ajánlatunk is ezt mutatja. Ismét elmondom: bízom benne, hogy meg tudjuk oldani ezt, amint a Szövetség visszaül az asztalhoz. Addig is a toborzóink és edzõink keményen dolgoznak a drafton, és mindent megteszünk, amit tudunk, hogy felkészüljünk a következõ szezonra.

Forrás: San Diego Chargers

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások