A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik
Hirdetés átugrása
lufi 970×550
Linea 970*250
Finn wellness 300×300

AFA – Ami az interjúkból kimaradt

acapella 640×480

Az elképzelések, amiket az Akadémia kapcsán vázolt Tóth Ferenc, mindenképpen elõremutatóak és hasznosak lehetnek a magyar amerikai futball számára de az említett cikk és felvétel híján volt a tényeknek. „5 magyar edzõ; 6 érdeklõdõ ország, 35 külföldi vendég-oktató, segítség amerikai egyetemekrõl” hangzottak el az ígéretek de  mi is megkerestük a szervezõket, hogy megtöltsék a fenti üresen maradt „ígéret-rublikákat”.

 „Általánosságokban beszéltem és kértem a mûsorvezetõt, hogy bizonyos dolgokra ne kérdezzen rá, mivel a legtöbb dolog még tárgyalás alatt van, valahol 75 és 100% között” – válaszolta az akadémia szervezõje elsõ kérdésünkre. „Másfél éve dolgozunk ezen, sok lehetõség nyílik meg, egyre többen keresnek meg minket. Hárman vágtunk bele a szervezésbe, én voltam aki pozitívan gondolkodott és hitt az iskolában” – ecsetelte a szervezés nehézségeit Tóth Ferenc. „Február 15-e a jelentkezések leadásának határideje, utána a gyõri központba kerülnek az errõl szóló papírok, csak március-április környékén tudjuk meg a jelentkezõk számát, hamarabb nem. Április-május magasságában tudjuk megkötni a szerzõdéseket a jelentkezõk száma alapján. Azonban biztosítunk plusz jelentkezési lehetõséget a lemaradóknak.”

Üzlet vagy sportszeretet

Ezután arról érdeklõdtünk, hogy mennyire szánják a szervezõk üzleti vállalkozásnak, befektetésnek a kezdeményezést és mennyi szerepet játszik a sport szeretete, hiszen 10-15 év megtérülési idõrõl beszélt Tóth Ferenc a Sport TV-s beszélgetés alkalmával. „50%-os a sportszeretet. ’Talán elindul’, így kezdtük másfél évvel ezelõtt. Felmérést készítettünk, érdemes-e, beérhet-e a munka? Kiderült, hogy igen, vállalkozási felület is lehet – vázolta a kezdeteket, majd így folytatta – Most már üzletként is kezeljük. Az oktatáson felül sportszerzõdést kell aláírniuk a diákoknak, ez a labdarúgáshoz hasonló menedzseri szerzõdés: letelik az ötödik év, melynek végén lehetõség van, hogy a draft héten az idelátogatók – tanárok, vezetõk, egyetemi docensek – megnézzék a végzõsöket. A diákok menedzselési felülete hozzánk fog tartozni, a [leendõ] csapat és a játékos közti szerzõdés határozza meg, hogy az AFA mennyiben részesül a javadalmakból. De nem leszünk az üzlet elrontója. Eseti szerzõdés alapján dolgozunk, jogászaink segítséget nyújtanak a szerzõdéseknél és szponzorációknál.” Mint kiderült nagyra törõ tervekben nincs hiány, minden felvételt nyert játékos ingyen (ill. a havi 25.000 Ft tandíj fejében) kap felszerelést és tervezik egy amerikaifoci-pálya felépítését, ennek költségeit 140 millió forintra kóstálják.

Külföldi kapcsolatok

Miután hallhattuk az üzleti terveket rátérhettünk a külföldi partnerek, a „6 ország“ kérdésére. „Elsõsorban nyugati irányban gondolkozunk, az USA természetesen a végcél, Ausztria és Szerbia mellett, ahol játszhatnak majd a játékosok. De késõbb tanulni is jöhetnek a környezõ országokból a diákok.”

„Svédországból, Írországból és Angliából kerestek meg minket csapatok, menedzserek, játékosok és edzõk.” Példaként Rob Slavens-t, a Wisconsin Lutheran College irányítóedzõjét említette meg Petrus Györgyi a kezdeményezés másik szervezõje, „Rob összeállítja az edzéstervet és küldi a dvd-ket.”

Hivatalos-, szövetségi szinten még csak az AFBÖ-t keresték meg levélben. „Hamarosan utazunk ki személyesen is tárgyalni velük. Egy magyarországi egyetem is érdeklõdött az újszerû kezdeményezésrõl, de még nem tehetem nyilvánossá a nevét. A négyszeres ír bajnok [UL Vikings American Football Club] edzõjével is tárgyalunk, aki Magyarországon van, nála már csak egy tollvonás hiányzik” – tudtuk meg, de nevét még nem kaptam meg, mert csak a becenevét ismerik a szervezõk.

A külföldi egyetemekkel való kapcsolatukat egy régi Eagles játékos, Lebics István intézi. „Hivatalos megkeresés nem volt a Pittsburgh Egyetem felé, nem tudok konkrét nevet mondani. Ezt a részt teljesen István végzi, õ anyanyelvi szinten beszéli az angolt, nem úgy, mint mi. A Miami Egyetemet emailben kereste meg” – részletezi Tóth Ferenc a tengerentúli reménybeli kapcsolatokat. „Ezen kívül az USA nagykövetsége is segít, hogy melyik egyetemekkel vegyük fel a kapcsolatot.”

Az edzõi stáb

Egy csapat vagy egy játékos fejlõdésének záloga a megfelelõ képzés, ezért ebbe az irányba tereltük a beszélgetést, hogy megtudjuk kiknek a kezébe kerülnek majd a fiatalok. Szentpétery Alexander lesz a fõedzõ, aki – ahogy azt több nyilatkozatban hallottuk– 10 éve játszik (jelenleg az Eaglesnél), tanári diplomája van és a TF-en végzett, ám edzõként még nem dolgozott eddig. Ezen kívül Geröly Attila segíti a munkáját, aki az AH Gladiatorsben játszik és jelenleg végzi az osztrák edzõit. „Eleinte õk viszik a tervezett 30-35 fõs osztályt. Aztán ahogyan bõvül az iskola, úgy bõvül az edzõi stáb is.” Késõbb Tóth Ferenc így egészítette ki az edzõi stábbal kapcsolatos elképzeléseit: „De az is lehet, hogy amerikai vezetõedzõ lesz és az õ segítõje lesz Alexander, nagyon sok minden változhat.”

Azt is megtudtuk, hogy egy régi-új ismerõs, Wally English a Budapest Cowboys – berobbanó, majd viharosan távozó – ex-edzõje is jelentkezett, hogy tanítana az iskolában, de irányába még várakozó álláspontra helyezkedtek a szervezõk. „Wally English is jelentkezett, a felesége magyar, szereti Magyarországot. Hivatalosan még nem vettem fel a kapcsolatot a Cowboysszal, de leveleztem a játékosokkal, hogy meg tudjam mi volt a probléma az edzõvel.” (Wally English egy mérkõzés közben otthagyta a Cowboyst, ami után szakítottak az edzõvel, a szerk.)

A felkért óraadó tanárok neve is kiderült: Lee Hlavka (Wolves), Kovács István (Wolves), Kovács Sándor (Cowboys), Kovács Zsolt (Hurricanes), Proksa Gellért (Eagles) és Remetei István (Eagles). Õk lesznek akik különbözõ témákban, rotációs rendszerben tartanak órákat, ám közülük többen csak szóban adtak eddig ígértet az AFA-nak. „Velük beszéltünk és egyeztettünk, szívesen részt vennének az oktatásban.” Az elképzelések szerint minden begyûjtött edzésterv, tréning és tananyag összesítése Szentpéteryre vár, aki alkalmassá teszi az anyagot a befogadásra. Az õ rendszere alapján lesznek meghívva az óraadó tanárok is, aszerint, hogy a diákoknak milyen ismeretanyagra van szüksége.

A kiválasztás

” Lesz felvételi vizsga, amelynek egyik része egy fizikai felmérõ, többek között hosszútávfutással, negyven yardos sprinttel, fekvenyomással, súlypontemelkedéssel. Az eredményekbõl tudunk következtetni, hogy ki melyik poszton tudná a legjobbat nyújtani. Ha viszont valakinek olyan gyengék a mutatói, hogy egyértelmûen nem vinné semmire ebben a sportban, akkor azt megmondjuk neki, nem keltünk benne hiú ábrándokat, nem csapjuk be.” – állt az origo cikkében. Egy kicsit továbbgörgettük ennek a gondolatnak a fonalát is: mi alapján lesz elutasítva egy diák, honnan lehet tudni egy 14 éves fejlõdõ gyerekrõl, hogy mire lesz késõbb alkalmas? „Mozgáskoordináció alapján választjuk ki a jelentkezõket, akik alap mozgáshiánnyal rendelkeznek, azoknak elmondjuk, hogy ez és ez van, ebben kell fejlõdnöd. Nem utasítunk el senkit, csak ha nagyon analfabéta.” A szakemberek személye, akik végeznék a felmérést, még bizonytalan, de erre is vannak elképzelések: „Megbeszélve még nincs, de a hazai óraadásra felkért edzõket kérjük meg, hogy legyenek segítésünkre.”

Támogatás

„Az USA kulturális attaséját kértük fel, hogy legyen a kezdeményezés fõvédnöke, vele egyik munkatársán keresztül tartjuk a kapcsolatot. Míg magyar részrõl természetesen Tóth László elnök urat kértük fel, aki elvi támogatásáról biztosított minket és egy angol és egy magyar nyelvû támogató nyilatkozatot írt alá” – mondta Tóth Ferenc a támogatók körérõl. Az akadémia névadójaként két név merült fel: az elsõ Joe Namath, akit – a szervezõk szerint – érdekel a dolog és „tárgyalások folynak az ügyvédjével”, míg „B” tervnek a New England Patriotsnál idén debütáló Meskó Zoltán neve fogalmazódott meg. 

(javítás: Geröly Attila önhibáján kívül sajnos nem tud szerepet vállani az edzõi stábban)

Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások